Vroedvrouwen

vroedvrouw bij moeder en baby

U kunt “natuur”-lijk ook bij een vroedvrouw bevallen. De vroedvrouw kreeg een opleiding om normale bevallingen te begeleiden.

Kiest u voor een bevalling bij haar dan zijn er twee mogelijkheden. U kiest voor een zelfstandige vroedvrouw die uw zwangerschap opvolgt. Zij verwijst u door naar de gynaecoloog voor echografie en bij mogelijke verwikkelingen. Zij begeleidt uw bevalling thuis of in het ziekenhuis (u bevalt dan poliklinisch).

Of u kiest voor vroedvrouwen van het ziekenhuis na een zwangerschap die door de gynaecoloog werd opgevolgd. De vroedvrouw begeleidt arbeid en bevalling en verwittigt de gynaecoloog bij verwikkelingen.

Hoofdvroedvrouw Leen Adriaenssens 
Tel. 03 285 22 31

Op campus Sint-Vincentius bieden we twee consultaties aan  door de vroedvrouw rond 25 weken zwangerschap en rond 33 weken zwangerschap. Tijdens deze consultaties geven zij u ziekenhuisgebonden informatie over zwangerschap, arbeid en bevalling.

Op het moment dat uw gynaecoloog het vraagt kunt u een zelfstandige vroedvrouw contacteren.

Omwille van de verkorte ligduur raden wij u aan om dit reeds tijdens de zwangerschap te doen. De vroedvrouw komt eventueel bij u thuis voor een kennismakingsgesprek en peilt of u nog andere zorgverleners nodig hebt.

Na de bevalling contacteren wij uw zelfstandige vroedvrouw en geven haar een mondelinge briefing over u en uw baby. Wij geven een transferfiche mee bij uw vertrek uit het ziekenhuis waarop alle gegevens over uw bevalling en uw baby te vinden zijn.

Zodra u thuis bent neemt de zelfstandige vroedvrouw de zorg over.

 

  • Zij begeleidt u verder met de borstvoeding of de flesvoeding.
  • Zij controleert dagelijks een aantal medische parameters zoals bloedverlies, indaling van de baarmoeder, bloeddruk, temperatuur...
  • Zij begeleidt u bij het geven van een babybadje.
  • Zij observeert de baby (gewicht, kleur, temperatuur, stoelgangspatroon, urine ...).

Zij geeft u raad en u kunt met uw vragen bij haar terecht. U kunt beroep doen op deze vroedvrouw tot uw baby 1 jaar oud is.

GZA Ziekenhuizen campus Sint-Vincentius werkt al jaren samen met een aantal zelfstandige vroedvrouwen.
Hieronder vindt u een lijst van vroedvrouwen waarvan we weten dat zij het opgestarte beleid van het ziekenhuis thuis verder zetten. Wij zijn een ziekenhuis met het BFHI label (babyfriendly label). Dit wil zeggen dat wij beantwoorden aan de aanbevelingen van de WHO omtrent borstvoeding.

Klik hier om de lijst van zelfstandige vroedvrouwen waarmee campus Sint-Vincentius samenwerkt te openen.

Via de website van VBOV kunt u een volledige lijst van zelfstandige vroedvrouwen vinden.