Fototherapie

Omstreeks de derde dag na de geboorte krijgen vele baby’s een geelbruine kleur. Deze kleur wordt veroorzaakt door de stof bilirubine. Bilirubine komt vrij bij de afbraak van rode bloedlichaampjes. Deze worden de eerste dagen na de geboorte voor een deel afgebroken. De lever zorgt ervoor dat bilirubine uit het bloed gehaald wordt.

Omdat er opeens een overvloed aan deze afvalstof ontstaat, kan de lever deze verwerking echter niet altijd bijhouden. Vandaar dat de bilirubine soms nog in het bloed blijft en zich onder de huid in de vetcellen vastzet. Dit veroorzaakt de gele verkleuring.

Soms is de baby dan wat slaperig en lui bij het drinken. Omwille van deze “geelzucht” kan het nodig zijn het bilirubinegehalte in het bloed op te volgen door regelmatige bloedafnames.

Zo kan de kinderarts beslissen of fototherapie nodig is. Bij deze therapie wordt de baby alleen met een luier en een brilletje aan onder een blauwe lamp gelegd. Het blauwe licht zorgt ervoor dat de bilirubine in de huid kan afbreken en daarna uitgeplast wordt. Tijdens de fototherapie kan uw kindje altijd op de kamer blijven.