Moedermelk

drinkende baby aan moeders borst

Productie van moedermelk is een natuurlijk proces dat door vraag en aanbod geregeld wordt: hoe meer de baby gaat drinken, hoe meer melk er wordt aangemaakt. Voor een prima opbouw van de productie is een eerste goed voedingsmoment zeer belangrijk: u bent er nu zeker van dat de baby weet hoe te drinken.

Dikwijls valt de baby daarna in slaap, verliest de eerste 12 tot 24 uur een beetje zijn interesse en teert op zijn reserve. Andere baby’s vragen dan weer zeer dikwijls voeding. Vaak zijn dat de wat kleinere baby’s, die ook niet zoveel voorraad hebben. Ga op hun vraag in. Zo is het aanbod snel aan uw baby aangepast.

Door vaak voeden komt de melk eerder en hebt u minder stuwing. 8 tot 12 keer op 24 uur is normaal, en daarvan minstens 1 à 2 maal ’s nachts. De eerste voeding is colostrum: romig, dik, soms doorschijnend, soms geel, met veel beschermende stoffen (immuunstoffen) en licht verteerbaar, beschikbaar direct na de geboorte van de baby. Tussen dag 2 en dag 4 komt de eigenlijke productie goed op gang en wordt de melk stilaan dunner en waterig. Ze bevat alle voedingsstoffen in de juiste verhouding, nodig voor de baby op dat moment.

Alleen borstvoeding

De eerste 6 levensmaanden heeft de baby echt niets anders dan moedermelk nodig. Bijvoeding geven met water of melk is niet nodig. Zo zou baby minder aan de borst drinken en de borst te weinig stimuleren om voldoende melk te maken. Het vergroot ook de kans op geelzucht omdat de baby minder colostrum binnen krijgt. Omdat colostrum laxerend werkt op het meconium (eerste ontlasting) vermindert het de kans op geelzucht. Geef bijvoeding alleen op strikt medische indicatie.