Wat gebeurt er bij opname op de verlosafdeling?

U wordt onthaald door een vroedvrouw. Zij heeft een eerste gesprek waarbij zij vraagt naar het verloop van de zwangerschap, wie de gynaecoloog is, enz.
Ook zal zij:

  • uitwendig voelen hoe de baby ligt
  • de sterkte, de duur en de frequentie van de weeën bepalen
  • luisteren naar het hartje van uw kindje met een doptone
  • eventueel een vaginaal onderzoek uitvoeren om de ontsluiting te bepalen
  • een monitor (CTG) aanleggen

Na die eerste evaluatie wordt de gynaecoloog op de hoogte gebracht. Hij beslist of u al dan niet op de verlosafdeling moet blijven. Indien u moet blijven, dan verblijft u in een persoonlijke verloskamer op de verlosafdeling tot minstens een uur na de bevalling.

Elke verloskamer heeft een bad, een babymeubel en een badkamer met toilet en lavabo. Om de borstvoeding te stimuleren, blijven moeder en kind na de bevalling voortdurend samen en storen we u zo weinig mogelijk. Op de kamer is er muziek, een zitbal, een zetel, een bad, een knijpkoord… Ook hulpmiddelen voor tijdens de bevalling, zoals een baarkruk, liggen in elke kamer ter beschikking.

Omdat het verlosblok pal boven het operatiekwartier gebouwd is en er een nieuwe afzonderlijke lift rechtstreekse toegang garandeert, zijn we bij noodgevallen in minder dan 5 minuten van het verlosblok in de operatiekamer.

De vroedvrouw volgt u en uw partner of begeleider de hele tijd. Zij zal op regelmatige tijdstippen de gynaecoloog op de hoogte houden. Professioneel advies en een geruststellende sfeer zijn zaken die de vroedvrouw ter harte neemt en die maken dat de arbeid zo comfortabel mogelijk verloopt.