Wat kunt u doen?

moeder bij baby in couveuse

Ook al is uw kindje erg ziek, u mag het altijd aanraken, strelen, knuffelen, enz. Van al die slangen, snoeren en plakkers, hoeft u zich niets aan te trekken. Het is uiterst belangrijk om al in een vroeg stadium contact te maken met de baby.

Zodra dit mogelijk is kan u kangoeroeën*. Hierbij ligt het kindje bloot, met alleen een luier om, op de borst van mama of papa. Zo ontstaat er direct (lichamelijk) contact tussen uzelf en het kindje. Dit contact zal bovendien de ademhaling van het kindje gunstig beïnvloeden. Wees gerust, de verpleegkundige/vroedvrouw die uw kindje verzorgt, zal u hierover zeker meer uitleg geven. Mocht u of het kindje nog niet aan kangoeroeën toe zijn, dan zijn er nog andere mogelijkheden om toch zo dicht mogelijk bij mekaar te zijn en zoveel mogelijk contact te hebben.

Het is de bedoeling dat de ouders zodra dit mogelijk is, een deel van de verzorging overnemen: verluieren, temperatuur nemen, wassen. Zodra uw kindje zelf kan drinken, mag u het vanzelfsprekend ook de voeding geven.

*Zolang uw kindje opgenomen is, kan u gebruik maken van een door het ziekenhuis aangeboden kangoeroedoek.