Moedervriendelijk label

Naast het babyvriendelijk label hebben we ook een moeder vriendelijk label. Dit label is ons toegekend door de WHO sinds 2010.
De doelstelling van dit label is dat er door het ziekenhuisbeleid op een respectvolle wijze omgegaan wordt met de noden van moeders tijdens arbeid en bevalling.

De WHO vraagt aan volgende stellingen te voldoen (tenzij er medische contra-indicaties zijn)

 • Vrouwen mogen zelf kiezen wie hen bijstaat tijdens de arbeid en de bevalling.
  Echtgenoot,tolk, doula, een goeie vriendin, moeder, zus, schoonzus, …  De grens ligt op twee personen omwille van de leefbaarheid op het verlosblok.
 • Vrouwen mogen drinken en een licht verteerbare maaltijd nemen tijdens de arbeid , als zij dit wensen en dit tot een ontsluiting van 8 cm.
  We bieden heldere dranken aan zoals thee, water en appelsap. Verder yoghurt, soep , toast, …
 • Vrouwen worden aangemoedigd om niet-medische pijnbestrijding te overwegen , waarbij de persoonlijke voorkeur van de vrouw gerespecteerd wordt.
  Alle 6 arbeids-verloskamers zijn huiselijk ingericht met dimbare spots, een radio/CD, een comfortabele zetel. Je kan er gebruik maken van een zitzak, een trekkoord, een zitzak en een bad (in 5 van de 6 verloskamers) waarin je je kan ontspannen  tijdens de arbeid en waarin je ook , mits bespreking met de gynaecoloog, kan bevallen.
 • Vrouwen worden aangemoedigd om rond te wandelen en in beweging te blijven tijdens de arbeid en zelf aan te geven in welke houding zij wensen te bevallen.
  Tijdens de arbeid kan je wandelen, in bad liggen, op een zitbal zitten , al dan niet gebruik makend van een trekkoord, in bed liggen, een zitzak gebruiken, …
  De bevalling kan in zijlig gebeuren , op een baarkruk, op handen en knieën, op een bevallingsmat, in bad (als er geen tegenindicatie is) of in gynaecologische houding op het bed (met voetsteunen , geen beugels).
  Ook met een epidurale verdoving is bevallen in zijlig of op handen en knieën mogelijk als alternatief op een gynaecologische houding.
 • Het routinematig toepassen van invasieve technieken zoals het induceren en stimuleren van de arbeid, het breken van de vliezen , een episiotomie , een kunstverlossing of een keizersnede wordt vermeden.
  “Natuur als het kan, techniek als het moet”: deze visie wordt gedeeld door de 6 gynaecologen en het voltallige vroedvrouwenteam op campus Sint-Vincentius.
  Vrouwen krijgen de kans om 10-14 dagen overtijd te gaan waardoor we het laagste aantal inducties hebben in Vlaanderen (11%). Een episiotomie (vaginale knip) wordt alleen  gegeven bij medische indicaties (9 %; hiermee zitten we 40 % onder het landgemiddelde).
  We werken samen met een team van anesthesisten die de epidurale verdoving zo doseren dat moeders nog kunnen bevallen op handen en knieën . Zij zijn ook bereid een epidurale verdoving te geven op het moment dat een moeder het vraagt , ook ’s nachts. Dit alles maakt dat we een moeder de kans kunnen geven op een natuurlijke manier te bevallen; op de manier dat ze zelf wenst , mits er geen tegenindicaties zijn.